Akülü Makaslı Platformlarda Kumanda (Joystick) Kullanımı.

Makaslı platform kullanıcılarımızın birçoğu makaslı platformların kullanımı esnasında bazı hatalar yapmaktadırlar. Bu hataların bir kısmı kullandıkları makaslı platformların kumandası ile ilgili olmaktadır. Kullanıcılarımız kiraladıkları akülü makaslı platformun kumandasını ve bu kumandaya ait özelliklerini tanımadıkları zaman makine ile sorun yaşamaktadırlar. Bu sorunların büyük bir bölümü genelde hatalı kumanda kullanımından kaynaklanmaktadır.

Bir akülü makaslı platformu kullanmadan önce o makineye ilişkin hareketlerin yapılmasını sağlayacak kumandayı önce iyi bir biçimde incelemek gerekiyor. Akülü makaslı platformların hepsinde kumanda (Joystick) hareketleri aynıdır. Tek farklılık makinenin marka ve modellerine göre farklı üreticilerin olması ve kumanda tasarımlarının farklı olmasıdır. Bazı kumandalarda makinenin hareketlerini sağlayan komut yönergeleri “dijital-dokunmatik” yada düğme şeklinde “switch-seçim tuşu” şeklindedir. Bu durumda tasarım farklılığından konuşabiliriz ama fonksiyonları aynıdır. Kullanıcılarımız tüm makaslı platformların aynı çalışma özelliğine sahip olduğunu unutmamalıdır. Her markanın üreticisinden kaynaklı tasarım farklılığı vardır.

Bu makalemizde Akülü Makaslı Platformların kumandaları hakkında bilgi vermekteyiz. Dizel makaslı platformlar prensipte akülü makaslı platformlarla aynı işi yapmaktadır. Ancak dizel makaslı platformlarının bazı marka ve modellerinde kullanım ile ilgili ekstra ilaveler vardır. Bu durumdan ötürü de dizel makaslı platformların kumandalarında fazladan farklı fonksiyon tuşları bulunur. Dizel Makaslı platformlar ve diğer personel kaldırıcı platformlarımızın kumandaları hakkında ilerleyen konularımızda yer vereceğiz.

celikle bir akülü makaslı platformda ne tür hareketlerin olduğunu bir hatırlayalım. Yukarıda yazdığımız gibi kumandalar tasarımlarına göre dokunmatik, dijital yada seçim tuşlarıyla komut alabilir. Peki nedir bu hareketler? Bunlar sırasıyla makineyi yukarı kaldırma-aşağıya indirme, yavaş-hızlı sürüş modu, korna-ikaz, acil stop butonu, direksiyon komut ileri-geri, sağa-sola manevra gibi komut tuşları bulunur. Yine farklı üreticilerin marka ve modeline göre değişkenlik gösteren yük ikazı yada makine arıza kodlarını gösteren gösterge ekranları gibi.

Piyasada bilinen bütün akülü makaslı platformların direksiyon sistemi kumandanın üzerindeki joystick aparatında bulunmaktadır. Bu joystick ile ileri-geri, yukarı aşağı, sağa-sola gibi komutları veririz. Bu hareketler bir akülü makaslı platformun temel hareketleridir. Bir akülü makaslı platform bu hareketlerin dışında farklı bir hareket yapamaz.

Yukarı-aşağı komutlarını vermek için yine bazı marka ve modellerde bulunan joystiğin üzerindeki mandala basarak makineyi yukarı sürmek istediğimizde mandalı tutarak joystiği hafif bir bilek hareketiyle ileri iterek, makaslı platformu aşağıya indirmek istediğimizde yine hafif bir bilek hareketiyle joystiği geri (kendimize) çekerek hareketi gerçekleştirmiş oluruz.

Burada şu hususa dikkat etmek gerekir ki kumandalarda hızlı (tavşan) seçimini yaptığımızda makaslı platformun sürüş hızı artmaktadır. Ancak makine hızlı moda seçiliyken makineyi yukarı yada aşağıya hareket ettirdiğimizde bu özellik devre dışı kalıp makine kendi yazılım sisteminde bulunan güvenli yükselme yada indirme özelliğine dönerek hızlı modu iptal ederek yavaş hareket edecektir. Makaslı platformlar uluslararası güvenli üretim standartlarında (EN280) üretildiği için bu opsiyonu operatörden almaktadır. Hızlı sürüş modu ancak makineyle ileri geri sürüş yaparken devreye girer.

Akülü makaslı platformlarda direksiyon hareketi joystiğin üzerinde bulunan sağ ve sol tuşlarla gerçekleşir. Makaslı platformda sağ yöne dönüş için sağ tuşa basmamız sol yöne dönmek için sol tuşa basmamız yeterli olacaktır. Sürüş esnasında sağ-sol yönlere manevra yapmak için joystik ile ileri-geri sürüş komutu vererek sürüş esnasında manevralar yapabiliriz.

Kumandada hareket vermek istediğimizde önce joystiğin önündeki mandala basmamız gerektiğini ve sonra hareket komutu vermemiz gerektiğini unutmayalım. Bazı kullanıcılar joystiğin mandalına basmadan hareket vermeye çalışıyor ancak makine komut almayarak hareket etmiyor. Bazı makineler mandalına basılmadan hiçbir hareketi almamaktadır ve çalışmamaktadır. Makine kendisini güvenli moda alıyor ve çalışmıyor. Bu durumda makine tekrar açılıp kapatılmak zorundadır. Böyle bir durumla karşılaşan kullanıcılarımız makinenin bu durumunu bilmediği için makinenin arızalı olduğunu düşünüp çalışmalarına ara vermektedirler. Oysa tekrarlamak gerekirse mandala aynı anda basmadan makineler komut almamaktadır.

Gerek sürüş gerekse makaslı platformlar ile yukarı-aşağı yada makaslı platformlarla herhangi bir hareketi gerçekleştirirken etrafımızda bulunan kişileri uyarmak için kumandanın üzerinde bulunan kornayı kullanabiliriz. Bazı kumandalarda makineye gelen elektrik enerjisinin olup olmadığı yeşil bir Led lambayla gösterilir. Şayet kumanda üzerinde elektrik işareti simgesiyle bulunan lambamız yeşil yanıyor ise bu makineye enerjinin geldiğini ve makine ile çalışabileceğimizi aksi takdirde kırmızı yanıyorsa makineye elektrik akımının gelmediğini ve bir yerinde arıza olduğunu ifade etmektedir. Yine unutulmamalıdır ki bu özellik farklı üreticilerde farklı marka ve model makaslı platformların kumandalarında olmayabilir.

Her makaslı platformun marka ve modeline göre farklılık gösteren ağırlık kapasiteleri vardır. Unutulmamalıdır ki bu ağırlık kaldırma kapasiteleri yükseklik metrajları aynı olmasına rağmen farklı markalarda farklı olabilir. Örneğin; bir “A” üreticisinin ürettiği 12mt’li akülü makaslı platformun kapasitesi 300kg iken “B” üreticisinin ürettiği 12mt makaslı platformun kaldırma kapasitesi 250kg olabilir. Eğer kiralamalarda kullanıcılar için ağırık kaldırma kapasiteleri önemli ise, kiralama yapmadan önce müşteri temsilcilerinden detaylı bilgi almaları tavsiye olunur. Aksi halde kiraladıkları makaslı platformu kullanamayarak para, zaman ve iş kaybına neden olacaklar. Her makaslı platformun kumandasında ağırlık hatasını gösteren ikazlar bulunmaktadır. Bu ikazlar ya dijital bir göstergede hata kodu ve ikaz sireni şeklinde kendini gösterir yada kumandanın üzerinde bulunan kırmızı yada turuncu “Led” ışıkların yanmasıyla kendini gösterir. Makaslı platformları herhangi bir yükü, eşyayı, nesneyi vb. çekmeyiniz yada taşımayınız. Unutmayınız ki bu makineler sadece ve sadece insan kaldırmak ve bu insanların yüksekte çalışmalarına erişim için tasarlanmışlardır.

Makaslı platformlarda ister akülü olsun isterse dizel, kumandalardaki joystiğe komut vermek için sert ve güçlü hareketlerden kaçınınız. Makine joystiklerin iç mekanizmaları hassas parçalardan oluştuğu için kırılmayla karşı karşıya kalabilirsiniz. Makine kumandalarının joystiklerinin tamamı “oransaldır” bundan dolayı hafif bir bilek hareketiyle komut vermeniz yeterli olacaktır. Bazı kullanıcılarımız makinenin joystiğine koluyla abanmak suretiyle yada çok kuvvet harcayarak kullanmaktadır. Her iki tip kullanımda maalesef makaslı platformun kumandasına zarar vermektedir. Kumandaların içerisinde bulunana hassas oransal hareketleri algılayan parça böyle bir kuvvetin uygulanmasından ötürü çabuk bozulmaktadır. Bu tür bir kullanımda kumanda bedelinin yansıtma faturası şeklinde sizlere maddi zarar olarak yansıyacağını unutmayınız. Kumandaları kullanırken hafif bilek hareketi yapmanız makaslı platformun çalışmasına yeterli olacaktır.

Kullanıcıların makineleri sıvı gerektiren işlerde kiraladıklarında (boya, sıva, temizlik vb. sıvı) yada yağışlı havalarda dış mekanlarda yağışa maruz kaldıklarında kumandanın içine su, sıvı girmesini kumandanın üzerini muşamba, poşet vb. sıvı geçirmeyen benzeri kaplamalarla koruma altına alarak içlerine sıvının girmesini önlemek zorundadırlar. Mesai sonunda dış mekanlarda bırakılan makinelerde ise kumandanın üzerinden sökülerek güvenli bir yere bırakılması gerektiğini yada yağışlı havadan koruyarak içine sıvı girmesini ortadan kaldırarak gerekli önlemleri aldığından emin olması gerekmektedir. Birçok kullanıcımız makinelerle dış mekanlarda çalışmaktadır ve bu çalışmalarda makinenin kumandasına herhangi bir sıvı girmesi durumunda makineyle yaptıkları çalışma makinenin kumandasının arızalanmasından sebep yarım bırakmak zorunda kalırlar. Bu durumda işlerinin aksamasına ve buna ilişkin para, zaman ve iş kaybına uğramaktadırlar.

Bir akülü makaslı platform kiraladığınızda ilk yapmanız gereken makineyi teslim eden nakliyecilerimizden makinenin kumandası ve komutları hakkında bilgi almanız olacaktır. Makineyle tam anlamıyla çalışmaya başlamadan önce kumanda ve üzerindeki komut (hareket) tuşları incelenmeli ve uygun bir alanda test yapılmalıdır. Makaslı platformun sizin komutlarınıza verdiği tepkiler ölçülmeli ve makineyle çalışmaya alıştırma yapılmalıdır. Böyle bir tecrübe size makaslı platformun işlerinizdeki kullanımında kolaylık sağlayacaktır.

Hemen hemen tüm kumandalarda dijital bir ekran bulunur. Bu ekranların bazılarında akü şarj göstergesi ve aynı zamanda makinede oluşan herhangi bir arızanın arıza kodu görünür. Makaslı platformlarda karşılaştığınız arızalarda firmamızın teknik servisinden isteyeceğiniz destekte bu arıza kodları makaslı platformunuzun daha çabuk arızasının giderilmesine neden olarak iş ve zaman kaybınızı azaltacaktır.

Unutmayın doğru ve güvenli bir kullanım için ne yapılması gerektiğini muhakkak firmamıza sorun. Güvenli makine kullanımı can, para, zaman ve iş kaybını önler.

Sizi Arayalım
Hızlı Teklif Al
Whatsapp